събота, 14 декември 2013 г.

"В океана от вяра - пише колумбийският аскет Николас Гомес Д'авила - всеки лови риба с мрежа от съмнения." В света на безсрамните индустриални кулинарни фалшификати, няма такова нещо, като ШИПКОВ мармалад на БАБА. Има само неопровержими доказателства за липсата му. ИСТИНСКИЯТ мармалад от шипки може да бъде разпознат по цвета - прекалено оранжевият цвят издава ускорен производствен процес, който се постига с пектин или направо с нишесте. Нюанс от твърде тъмната кафява гама, е резултат от прибавянето на ябълки и сини сливи. ИСТИНСКИЯТ мармалад от шипки се познава по цвета!


"В океана от вяра - пише колумбийският аскет Николас Гомес Д'авила - всеки лови риба с мрежа от съмнения." В света на безсрамните индустриални кулинарни фалшификати, няма такова нещо, като ШИПКОВ мармалад на БАБА. Има само неопровержими доказателства за липсата му.

ИСТИНСКИЯТ мармалад от шипки може да бъде разпознат по цвета. В индустрията, бълваща химически коктейли, прекалено оранжевият цвят, издава ускорен производствен процес, който се постига с добавяне на различни видове сгъстители или направо с нишесте. В резултат на това се получава лютеница, която производителят, чрез примамлив етикет, се опитва да Ви продаде за шипков мармалад. Нюанс от твърде тъмната кафява гама, е резултат от "злоупотребата" с ябълки и сини сливи. Или от подслаждането на шипковата паста с нерафинирана тръстикова захар - Demerara или Muscovado.

Всеки производствен компромис или нерагламентирана добавка, променя консистенцията на хомогенната кадифена паста - от недобре почистената шипкова каша се получава мармалад, който боцка на езика и дразни гърлото. Сгъстеният с модифицирано картофено или пшеничено нишесте "шипков" мармалад, придобива "фина" зърнеста структура.

Ядеш мармалад, преглъщаш грис, а към стомаха ти се хлъзва поредното тайнство, стабилизирано с зостолепен калиграфски сертификат и бензоена киселина (от която сърби!), в което участието на шипковия плод е сведено до символичните 30 % - най-често под формата на "плодови изрезки" - изсушена люспа.

ИСТИНСКИЯТ мармалад от шипки се познава по цвета! И по "корабчетата" в очите на този, който Ви го продава.

* * *
ПОСЛЕДЕН ден от Коледното участие на "Мистър МАРМАЛАД" в нетрадиционния панаир "Моята ЕКО Коледа", който се провежда в мол Сити Център София. Начало - 10.00. Край - 20.00 часа.

"Истината - според Фернанду ПЕСОА - съществува, само като предположение." Ние намерихме начин да я затваряме в бурканчета.


* * *
ЕЛЕКТРОНЕН магазин за покупки он-лайн - https://www.facebook.com/bgmarmalade2008/app_251458316228

Няма коментари:

Публикуване на коментар